Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

woensdag 7 november 2001

Naderend onheil in Parijs

Auteur: Émile Zola
Titel: L’Assommoir
Taal: Frans
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 1878
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend
Synopsis: ‘L’Assommoir’ is één van de bekendere romans in Zola’s lijvige Rougon-Macquart-cyclus, waar hij met de gedrevenheid en de strengheid van een arts opkomst en verval van families schetst tegen de achtergrond van de recente Franse geschiedenis. In ‘L’Assommoir’ volgt Zola vooral het leven van Gervaise Macquart, haar mislukte huwelijken en haar langzame afglijden in de marginaliteit. Erg vrolijk is het allemaal niet.
Aanrader, want: Zola weet van zijn personages zeer overtuigende mensen te maken. Ondanks het voortdurende, ijzingwekkende gevoel dat er onder elk van hen een afgrond gaapt, blijf je toch lezen tot het einde.
Afrader, want: Zola’s deterministische wereldbeeld kan wat op de zenuwen gaan werken.
Aanbevolen voor: Wie een dringende dosis reality check nodig heeft en niet onmiddellijk wil uitwijken naar vaderlands naturalisme over boeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten