Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

donderdag 8 november 2001

Voorsmaak op de apocalyps

Auteur: T.S. Eliot
Titel: The waste land
Taal: Engels
Categorie: poëzie
Jaar van eerste uitgave: 1922
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: gekocht
Synopsis: In vier delen schrijft een T.S. Eliot op literaire speed een duizelingwekkend gebroken landschap bijeen van pijnlijke relaties, emotionele verkilling, onvruchtbaarheid, onvermogen, intellectuele kruisverwijzingen en mislukte ambities. ‘The waste land’ gold als een mijlpaal in het modernisme.
Aanrader, want: Wie zijn poëzie graag gedreven, een tikje bombastisch maar altijd groezelig menselijk heeft, zal hier z’n ogen niet van kunnen afhouden. De opeenvolging van verzen, verwijzingen en wendingen is zelfs zonder een duidelijk tekstbegrip niks meer dan magisch.
Afrader, want: Je hebt het niet zo voor schrijvers die voetnoten bij hun eigen werk schreven. Het is inderdaad een beetje pedant.
Aanbevolen voor: Iedereen die beweert een zwak te hebben voor poëzie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten