Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de poëzieafdeling daarvan. Hier kan je zowel de laatste nieuwe gedichten als ook een selectie van oudere gedichten vinden. De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

Overigens kan je hier gratis mijn poëziebundels downloaden in PDF-formaat: 'Epicentrum' (2012), 'Synaeresis' (2012), 'Subductie' (2013), 'Enceladus' (2015), 'Volterra' (2017), 'De snelheid van de duisternis' (2019) en 'Indiscrete wiskunde' (2021). Behalve 'Synaeresis', dat één verhalend gedicht is in twee delen, bevatten de anderen telkens een 30-tal geredigeerde en zorgvuldig geselecteerde gedichten, met duiding en een nieuwe indeling. In 2020 verscheen mijn debuutroman 'Fragmentariërs'. In 2023 bracht ik de opvolger 'Constellatie' uit.

maandag 2 februari 2004

Broedertwist

Auteur: Thomas Mann
Titel: Buddenbrooks
Taal: Duits
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 1901
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: gekocht
Synopsis: Familiegeschiedenis van de Noord-Duitse burgerfamilie Buddenbrook, met als focuspunt de derde generatie onder leiding van de licht schizotypische en oververmoeide Thomas.
Aanrader, want: Het eerste grote romandebuut van Thomas Mann bevat dialogen en menselijke typeringen die hun tijdsvak moeiteloos overstijgen. De uiteindelijke ruzie tussen broers Thomas en Christian is wat mij betreft één van de meest aangrijpende hoogtepunten van de Duitse literatuur, waarin erg veel maatschappelijke tegenstellingen verwerkt zitten die ook vandaag nog relevant zijn. Voor de historofielen is er ook veel achtergrondinformatie over de post-napoleontische economie, politiek en gemeenschap van Lübeck.
Afrader, want: Het is een dik boek, wat sommige lezers afschrikt. Niet elk personage is ook even interessant, en de typische Mannse ironie zorgt ervoor dat je als lezer maar weinig medeleven voelt met de lotgevallen van de mislukte vierde generatie.
Aanbevolen voor: Liefhebbers van geschiedenis, familiedrama, steengoede dialogen en realisme.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten