Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

maandag 2 februari 2004

Broedertwist

Auteur: Thomas Mann
Titel: Buddenbrooks
Taal: Duits
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 1901
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: gekocht
Synopsis: Familiegeschiedenis van de Noord-Duitse burgerfamilie Buddenbrook, met als focuspunt de derde generatie onder leiding van de licht schizotypische en oververmoeide Thomas.
Aanrader, want: Het eerste grote romandebuut van Thomas Mann bevat dialogen en menselijke typeringen die hun tijdsvak moeiteloos overstijgen. De uiteindelijke ruzie tussen broers Thomas en Christian is wat mij betreft één van de meest aangrijpende hoogtepunten van de Duitse literatuur, waarin erg veel maatschappelijke tegenstellingen verwerkt zitten die ook vandaag nog relevant zijn. Voor de historofielen is er ook veel achtergrondinformatie over de post-napoleontische economie, politiek en gemeenschap van Lübeck.
Afrader, want: Het is een dik boek, wat sommige lezers afschrikt. Niet elk personage is ook even interessant, en de typische Mannse ironie zorgt ervoor dat je als lezer maar weinig medeleven voelt met de lotgevallen van de mislukte vierde generatie.
Aanbevolen voor: Liefhebbers van geschiedenis, familiedrama, steengoede dialogen en realisme.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten