Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

vrijdag 24 juni 2005

Literatuur als de ultieme kameleon

Auteur: David Mitchell
Titel: Cloud Atlas
Taal: Engels
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 2004
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Gekocht
Synopsis: Een verhaal dat doormidden gekliefd is, strekt zich uit over zes verschillende epochen: de 19de-eeuw, de jaren '20, de jaren '70, de vroege nillies, de 22ste eeuw en tenslotte een post-apocalyptische wereld, in locaties zoals de Stille Oceaan, België, de Amerikaanse Westkust en Korea.
Aanrader, want: Niet alleen imiteert Mitchell feilloos de stijl van de (historische) periodes waarin sommige deelverhalen zijn geplaatst, de unieke structuur zorgt ervoor dat tegen het einde resolutie na resolutie volgt, vaak op een dramatische en emotioneel aangrijpende manier. Dat de Wachowski's en Tom Tykwer dit wisten te verfilmen is een wonder.
Afrader, want: Het boek komt wat traag op gang en kauwt zich eerst een weg door twee vandaag iets minder geliefde genres (dagboeken en briefromans).
Aanbevolen voor: Iedereen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten