Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot po√ęzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

vrijdag 8 augustus 2008

De bom die nooit bestond

Auteur: Paul Verhaegen
Titel: Omega minor
Taal: Nederlands
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 2004
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend van een vriend
Synopsis: Enkele door elkaar heen lopende verhaallijnen beschrijven de merkwaardige vriendschap tussen een jonge Vlaming en een oude Duitser in Berlijn, die een relaas doet over zijn jaren als ondergedoken Jood tijdens Wereldoorlog II. Er komen ook collaborerende Vlamingen, Amerikaanse wetenschappers, atoombommen en neonazi’s aan te pas.
Wat ik geleerd heb: Vlaamse literatuur hoeft – gelukkig – niet noodzakelijk steeds onder de kerktoren plaats te vinden om goed en levensecht te zijn. En ook stonden de nazi’s blijkbaar nog niet zo ver in hun ontwikkeling van atoomwapens als soms wel eens beweerd wordt.
Aanrader, want: Dit boek is een wervelwind van consequent stilistische hoogstand, meerdere aanknopingspunten met oeroude religie, vernietigende aanklachten tegen zinloos geweld en domheid, en een zonder meer epische vertelkracht.
Afrader, want: Je houdt niet zo van dikke boeken, en het einde is eerlijk gezegd een klein beetje onnozel.
Aanbevolen voor: Lezers van Nederlandstalige literatuur die eens wat anders willen dan broeierige plattelandsromans of miserie over marginalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten