Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

donderdag 18 juni 2009

In de negerij anno 1960

Auteur: Jef Geeraerts
Titel: Ik ben maar een neger
Taal: Nederlands
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 1962
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: cadeau gekregen
Synopsis: Dokter Matsombo, een évolué, verkast naar een dorpje in Congo met een grote hoeveelheid gestolen medicijnen vlak na de onafhankelijkheid. Hij maakt er grote sier als mooie jonge halfgod onder de dorpelingen, maar donderwolken van politieke instabiliteit pakken zich al gauw samen boven zijn zorgeloze bestaan. Matsombo heeft smetvrees en kijkt neer op zowel de onbeschaafde dorpelingen als de arrogante blanken.
Wat ik geleerd heb: De situatie in Congo anno 1960 was reeds precair, en het verhaal is nog altijd verbijsterend relevant voor de hedendaagse toestand waarin het land verkeert. Veel authentiek Congolese, rijke uitdrukkingen. Zwarte vrouwen zijn complexe roofdieren en prooien tegelijkertijd.
Word snel zelf een évolué, want: Het is nog steeds schrijnend hoe weinig Belgen weten over Congolezen en het koloniale verleden. In het beperkte tekstvolume worden enorm veel vragen en tegenstellingen opgeroepen waar de gemiddelde lezer anders niet snel aan zou denken.
Nog liever malaria, want: Je bent reeds een expert wat Congo betreft, of je bent een onherroepelijke racist of koloniale apologeet. Ook de soms iets te lang uitgesponnen repetitieve dialogen kunnen wel eens op de zenuwen werken.
Aanbevolen voor: Iedereen die een introductie wenst tot het leven in Congo vlak na de dekolonisatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten