Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot po√ęzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

vrijdag 29 juli 2011

De wereld is reeds SF

Auteur: William Gibson
Titel: Zero History
Taal: Engels
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 2010
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: gekocht
Synopsis: Hollis Henry en Milgrim zijn elk bezig met een ander aspect van een PR-zaak in de modewereld voor de schimmige marketingmogul Hubertus Bigend. Ze komen ermee in lastig vaarwater en trekken de aandacht van de verkeerde mensen.
Aanrader, want: Gibsons extreme aandacht voor detail in zijn omgevingen en personages is opmerkelijk. Hij weet ook de huidige wereld gestalte te geven op een manier dat de lezer beseft dat we eigenlijk al in een sf-maatschappij leven. En elke passage met de macchiavellistische Belg Bigend is om van te smullen.
Afrader, want: Soms komt Gibsons textuurfetisj erg pedant over, en de uiteindelijke plotonthulling is nogal flauw. Ik kreeg de indruk dat hij zijn afwikkeling nog zat te bedenken terwijl hij aan het schrijven was, en dat is meestal geen goed teken.
Aanbevolen voor: Hippe lezers die houden van gestileerde technologie-thrillers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten