Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poƫzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

zondag 10 juli 2011

Reagan en Thatcher als voodoomeesters

Auteur: Francis Wheen
Titel: How mumbo-jumbo conquered the world
Taal: Engels
Categorie: non-fictie
Jaar van eerste uitgave: 2008
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend van mijn vriendin
Synopsis: In een reeks essays buigt Wheen zich over recente politieke en economische hypes zoals trickle down economics, de Derde Weg, postmodernisme, new age, de kretologie van modern zakendoen en de politiek van het sensationele en sentimentele.
Aanrader, want: Op een begrijpelijke en vaak grappige manier laat Wheen zowel links als rechts door de mand vallen in hun retoriek, met als uitgangspunt een pleidooi voor een terugkeer naar waarden van de Verlichting, zoals pragmatiek, redelijkheid en matiging. Er worden weinig onderwerpen uit de weg gegaan.
Afrader, want: Voor ernstige, essayistische non-fictie is de bronvermelding nogal raar. Ook de ontmaskering van de retorische strategieƫn van de huidige politieke en economische machinisten is interessant, maar lijkt meer een conclusie impliciet te houden in plaats van dat wordt gesproken over oplossingen.
Aanbevolen voor: Lezers met een onbevangen, scherpe blik die soms ook bereid zijn zich met hun eigen vooroordelen te laten confronteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten