Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

zondag 1 juli 2012

Loser en paradox

Auteur: Emmanuel Carrère
Titel: Limonov
Taal: Nederlands (vertaald uit het Frans)
Categorie: biografie
Jaar van eerste uitgave: 2011
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: gekregen
Synopsis: Carrère beschrijft het onwaarschijnlijke leven van de Rus Edward Limonov, over zijn jeugd als straatboef en undergrounddichter in Charkov en Moskou, als met homoseks experimenterende marginaal en butler in New York, en later als fout politicus en paradoxaal communistisch nostalgicus.
Aanrader, want: In een aangename vaart en in klare taal verweeft Carrère het verhaal van Limonovs leven met de bredere historische context en stukjes van zijn eigen leven als schrijver. Je krijgt de indruk dat de biografie benaderd is met een authentieke openheid en voldoende zin voor kritische journalistiek, met veel ruimte waar lezers zelf een oordeel kunnen vormen over de surreële levensloop van Limonov. Het boek kreeg bovendien de Renadoutprijs in Frankrijk.
Afrader, want: Carrères eigen leven is mogelijk boeiend op een andere manier, maar de contrastoefening voelt een beetje aan als overbodig.
Aanbevolen voor: Wie interesse heeft in het leven van een Russisch enfant terrible dat deel uitmaakte van een zeer bewogen geschiedenis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten