Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

zondag 9 september 2012

Dodelijke substantie

Auteur: Philip K. Dick
Taal: Engels
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 1977
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend
Synopsis: In de nabije toekomst is druggebruik zo'n maatschappelijk probleem geworden dat miljoenen Amerikanen junks zijn. Vooral de gevaarlijke drug Substance D is zeer populair. Bob Arctor woont in zijn vervallen huis samen met enkele junkievrienden, die hij zonder dat zij dat weten observeert als undercoveragent voor de drugspolitie. Langzamerhand gaat hij ten onder aan zijn dubbelleven, als hij de opdracht krijgt zichzelf te gaan observeren.
Aanrader, want: Alle Dickiaanse thema's zijn volop aanwezig: paranoia, identiteitscrisis, geheimhouding, reflectie en getroubleerde relaties. Ondanks de weinig opbeurende plot en thematiek, bevat 'A Scanner Darkly' tal van citeerbare passages, dialogen die zo uit een stonerarsenaal zijn weggelopen, en een cast memorabele locaties en personages. De anders soms slordige overgangen en gebrekkige karakterschetsen die Dick wel eens parten durven spelen, zijn hier helemaal afwezig.
Afrader, want: Wie een standpunt voor of tegen druggebruik verwacht, is eraan voor de moeite. Of je hebt de film al gezien - die volgt het boek erg nauwgezet.
Aanbevolen voor: Iedereen die z'n dystopieën graag knapperig heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten