Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot po√ęzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

maandag 24 juni 2013

Alle gekheid op een dokje

Auteur: Hubert Lampo
Titel: Kasper in de onderwereld
Taal: Nederlands
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 1974
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend
Synopsis: Kasper zoekt naar iemand, maar weet niet naar wie. Hij beweert uit een andere wereld te komen en in een soort wereld van de doden terechtgekomen zijn, die kennelijk een spiegelbeeld vormt van Antwerpen.
Aanrader, want: De wending op het einde is verrassend, en nodigt uit tot een kritische herlezing van het hele boek. De zonderlinge personages die Lampo tot leven wekt, werken ook allemaal op hun eigen manier – soms bevreemdend, soms grotesk, soms emotioneel en gemoedelijk. Zijn stijl is, hoewel nog altijd behept met een overdaad aan beschrijvingen en opeenstapelingen aan adjectieven, een stuk matuurder.
Afrader, want: De gebruikelijke Lampo-problemen zitten er nog altijd in, ook al krijgen ze een klad (zelf?)kritiek mee.
Aanbevolen voor: Wie wel Lampo eens wil proberen, maar geen zin heeft zich door alles te worstelen. Dit is je boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten