Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot po√ęzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

zaterdag 31 augustus 2013

In cauda venenum

Auteur: Jeroen Wijnendaele
Titel: Romeinen en barbaren
Taal: Nederlands
Categorie: non-fictie
Jaar van eerste uitgave: 2013
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: gekocht
Synopsis: Wijnendaele behandelt de laat-Romeinse geschiedenis van het Westen van ongeveer de vroege vierde eeuw tot het einde van de vijfde eeuw, enkele decennia na wat we traditioneel zien als de einddatum van het West-Romeinse Rijk (476), maar voordat de Oost-Romeinse keizer Justinianus ten tonele verschijnt.
Aanrader, want: Op een overzichtelijke, vlotte manier loodst de auteur de lezer door de politieke intriges en de militaire campagnes van de latere Romeinse keizers, hun generaals en hun tegenstanders, waarbij overvloedig duidelijk gemaakt wordt dat de ‘barbaren’ veel geromaniseerder en heterogener waren dan mensen voor het gemak aannemen. Ook het West- en Oost-Romeinse Rijk waren niet zulke gescheiden werelden als we denken.
Afrader, want: Hoewel expliciet niet (enkel) voor een academisch publiek bedoeld, moet je toch goed bij de les blijven en is het ook geen boek voor mensen zonder noties van de Romeinse geschiedenis.
Aanbevolen voor: Afficionados van antieke geschiedenis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten