Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot po√ęzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

dinsdag 13 augustus 2013

Onmenselijk, al te onmenselijk

Auteur: Michel Faber
Titel: Under the Skin
Taal: Engels
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 2000
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend
Synopsis: Isserley zeilt in haar auto elke dag de Schotse autostrades af, op zoek naar goed gebouwde, mannelijke lifters. Spoiler: ze is een alien die werkt voor een bedrijf dat de lifters gevangenneemt, vetmest en omzet tot vleesdelicatesses voor haar thuiswereld.
Aanrader, want: De veelheid aan thema's die Faber tot een geheel verweeft zijn, voor 'maar' 300 pagina's te zijn, duizelingwekkend. Het boek leest beurtelings als een donkere satire op onze eigen vleesindustrie, een snapshot van - soms gewelddadige - misogynie, een pleidooi voor de open natuur en zelfs een roman over hopeloze liefde.
Afrader, want: Sommige verhaalaspecten lijken weinig aannemelijk, wat des te meer opvalt door de sobere, realistische stijl die Faber hanteert.
Aanbevolen voor: Lezers die graag verrast worden door een soms maagomkerende pageturner (het element van verrassing zal wel minder zijn als je mijn recensie al gelezen hebt).

1 opmerking: