Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot po√ęzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

zondag 4 augustus 2013

Te veel dreupelkes

Auteur: Cyriel Buysse
Titel: 't Bolleken
Taal: Nederlands
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 1906
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend
Synopsis: De jonge Vital komt onverwacht in het bezit van een bescheiden 'kasteelken' op het platteland als zijn rijke oom overlijdt aan de gevolgen van een hedonistische levensstijl. Vital begint echter al snel dezelfde gebreken te vertonen als zijn oom.
Aanrader, want: ''t Bolleken' heeft een vlotte, volkse zwier en bevat een aantal geestige passages. Buysse durft ook een aantal taboes blootleggen van zijn tijd.
Afrader, want: Het einde is nogal voorspelbaar, en buiten Vital zijn de andere personages meer karikaturale schetsen dan persoonlijkheden.
Aanbevolen voor: Vooral Oost-Vlamingen die graag nog eens hun dialecten horen weerklinken in de breugeliaanse personages van Buysse, maar geen zin hebben in een loodzwaar drama als 'Het gezin Van Paemel'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten