Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

zaterdag 9 november 2013

De foutste snor ter wereld, herboren

Auteur: Timur Vermes
Titel: Er ist wieder da
Taal: Duits
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 2013
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: gekocht
Synopsis: Adolf Hitler ontwaakt in 2011 op een voetbalveld in Berlijn, in een uniform dat ruikt naar benzine. Al snel ziet men hem aan als een 'method actor' en eersteklas briljante politieke parodist. Zijn tweede carrière kan beginnen.
Aanrader, want: Niet alleen weet Vermes heel goed de manier van redeneren, praten en woorden kiezen van Hitler te imiteren zonder dat het automatisch persiflage wordt, hij kan ook vatten wat hem voor veel mensen charmerend maakte, zoals zijn romantische bon mots of het feit dat hij af en toe de nagel op de kop slaat in het analyseren van een probleem. Ook Hitlers reactie op veel moderne dingen is grappig en pijnlijk tegelijk.
Afrader, want: Enkele keren moet de plot de fictie uit alle macht ondersteunen dat men nergens door heeft dat Hitler de echte Hitler is, en het is ook vreemd dat je als lezer geen duidelijkheid krijgt of Hitler nu beseft dat men niet denkt dat hij de echte is.
Aanbevolen voor: Wie iets af kent van de Duitse geschiedenis van de 20ste eeuw en zin heeft in een satire met een bijzondere invalshoek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten