Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot po√ęzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

donderdag 22 januari 2015

Pius' gewillige beulen

Auteur: Jeroen Brouwers
Titel: Het hout
Taal: Nederlands
Categorie: proza
Jaar van eerste uitgave: 2014
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: gewonnen op een quiz
Synopsis: De jonge broeder-leraar Bonaventura twijfelt eraan om zijn kap over de haag te gooien door getuige te zijn van het constante en sadistische misbruik van pensionaatjongens door zijn medebroeders, en omdat hij een vrouw heeft leren kennen.
Aanrader, want: Dit is een vintage Brouwers. Vanaf de eerste bladzijde is hij trefzeker in de opbouw van zijn tekst en loodst hij de lezer moeiteloos door een plot die van stilistische en inhoudelijke hoogstand naar hoogstand gaat. Het is al even geleden dat er zo'n monsterlijke slechterik in de Nederlandse literatuur verscheen als broeder Mansuetus.
Afrader, want: Bonaventura aarzelt wel erg lang, en misschien ligt het einde er wat dik op.
Aanbevolen voor: Zowat iedereen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten