Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

zondag 22 februari 2015

De dood van een zwerver

Auteur: Stijn Streuvels
Titel: Het leven en de dood in de ast
Taal: Nederlands
Categorie: proza
Jaar van eerste uitgave: 1926
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: cadeau van ouders
Synopsis: Op één avond en nacht in de ast, een plaats waar wortels vermalen worden tot chicorei, zitten drie arbeiders in gedachten en dromen verzonken. Hun duisternis wordt opgeschrikt door de landloper Knorre, die de ast binnen komt om er zijn laatste adem uit te blazen.
Aanrader, want: Streuvels heeft een stijl waar de Vlaamse klei in grote hompen aan kleeft, en hij weet van begin tot eind de aandacht vast te houden van de lezer door zijn theatrale omwegen in dromen, mijmeringen en interne belijdenissen van zijn personages. Hutsebolle, Blomme en Fliepo zijn drie mannen zoals er al talloze bestaan hebben en nog zullen bestaan, maar door romanciers doorgaans aan hun lot worden overgelaten. Streuvels zet ze krachtig, menselijk en eerlijk neer.
Afrader, want: De woordenschatlijst achteraan is echt wel broodnodig, en hier en daar doet Streuvels een aantal slordige of onhandige dingen die anno 2015 niet meer langs een uitgever zouden passeren.
Aanbevolen voor: Wie net zoals ik ten onrechte dacht dat Streuvels belegen pastorale boekjes schreef.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten