Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

donderdag 12 maart 2015

Beter dan Eddy Wally in space

Auteur: Andy Fierens en Michaël Brijs
Titel: Astronaut van Oranje, een Vlaams epos
Taal: Nederlands
Categorie: proza
Jaar van eerste uitgave: 2013
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: gekocht
Synopsis: Kapitein Borms van het vrachtschip Rex komt tot een onfrisse ontdekking aan boord van zijn schip, wat een complot onthult tussen de machthebbers van de Vlaamse Republiek en de Katholieke Kerk.
Aanrader, want: Fierens en Brijs hebben duidelijk erg veel lol gehad aan het schrijven van dit boek, dat niet enkel een warme hommage is aan oude Amerikaanse pulp-sf, maar genadeloos alle cultuurclichés rond Vlaams nationalisme door de drek sleurt. De kolder spat van alle pagina's en het tempo ligt hoog.
Afrader, want: De karakterisering van Saïd als een soort 'magical negro' is nogal ondoordacht. Het boek heeft ook soms moeite te beslissen of Borms nu een deconstructie of een bevestiging is van de macho-actieheld.
Aanbevolen voor: Mensen die graag humor en knipogen in hun literatuur hebben met de nasmaak van een goede bruine Vlaamse portie stoofvlees.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten