Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot po√ęzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

zaterdag 27 juni 2015

Bloedmagie en kabbalisme in Praag

Auteur: Gustav Meyrink
Titel: De golem
Taal: Nederlands (vertaald uit het Duits)
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 1915
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend van een vriend
Synopsis: Via een droomverhaal herbeleeft de verteller uit het standpunt van de graveerder Athanasius Pernath een reeks mysterieuze gebeurtenissen die plaats zouden gevonden hebben in de Joodse wijk van Praag in de tweede helft van de 19de eeuw. Tarot, geheimzinnige armengenootschappen, een complotterende student, een boosaardige schroothandelaar en verschillende mooie vrouwen passeren allemaal de revue in Meyrinks duistere carrousel van symbolische, half-werkelijke wendingen.
Aanrader, want: De eigenzinnige, duistere sfeer van het boek verdient al een leesbeurt op zich. Het is een boek dat zich niet zomaar laat grijpen en al strooit het met hints en broodkruimels, net als Pernath moeten we ons door een zee van onbetrouwbare indrukken heen worstelen.
Afrader, want: Voor sommige lezers kan het op bepaalde momenten wat te mystiek worden.
Aanbevolen voor: Wie graag vroegmoderne klassiekers leest, komt hier ruimschoots aan z'n trekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten