Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

woensdag 17 juni 2015

De ongewilde vader

Auteur: Jeroen Brouwers
Titel: Datumloze dagen
Taal: Nederlands
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 2010
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: gekocht
Synopsis: Een naamloos hoofdpersonage vertelt via verschillende story-telling flashbacks hoe zijn eerste huwelijk ontaardde en hij ongewild vader werd, daarna toch probeerde toenadering te zoeken maar die pogingen afketsten, om tenslotte op een dramatische manier toch een vorm van acceptatie te vinden.
Aanrader, want: Zoals elke Brouwers leest 'Datumloze dagen' vlot, met om elke hoek wel ergens een treffende wending, een stilistische hoogstand en een harde dialoog met het zelf.
Afrader, want: Het hoofdpersonage lijdt onder zelfverachting, maar vreemd genoeg nog het minst over de aspecten aan zijn geschiedenis en handelen die ethisch het meest laakbaar zijn. Het einde is enigszins voorspelbaar, en sommige grepen voelen gekunsteld aan.
Aanbevolen voor: Dit is Brouwers en kan per definitie onmogelijk slécht zijn, maar ik zou het niet aanraden aan wie nog geen fan is. Elke andere auteur had voor 'Datumloze dagen' vast een halve ster meer gekregen maar jammer genoeg worden de titanen van de literatuur aan andere normen getoetst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten