Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot po√ęzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

vrijdag 12 juni 2015

Het monster van de Victoriaanse samenleving

Auteur: Robert Louis Stevenson
Titel: The Strange Case of Dr. Jekyll & Mr. Hyde
Taal: Engels
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 1886
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend van mijn vriendin
Synopsis: Grotendeels door de ogen van de advocaat Gabriel Utterson volgen we hoe een mysterieuze Mr. Hyde met zijn daden van buitensporige agressie, Londen in zijn greep houdt. Daar blijkt Hydes verhouding met een vriend van Utterson, Dr. Jekyll, een zeer belangrijke rol in te spelen.
Aanrader, want: Eens je je wat door het stijve Engels van de 19de eeuw worstelt, is 'Dr. Jekyll & Mr. Hyde' een bijzonder vlot leesbaar boekje dat aan een stevig tempo vooruitgaat. De gothic beschrijvingen van een donker Londen zijn al meer dan een eeuw klassiek in zijn genre.
Afrader, want: Natuurlijk ligt het aan de tijd waarin het ontstond (en is het boek ook ironisch genoeg een kritiek op de repressie van de Victoriaanse maatschappij), maar het is frustrerend dat je tussen de regels zelf moet fantaseren wat Hyde nu precies allemaal uitspookt.
Aanbevolen voor: Wie een vlot leesbare klassieker zoekt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten