Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

zondag 26 juli 2015

De nuance van de Bekende Vlaming

Auteur: Tim F. Van Der Mensbrugghe
Titel: Imago
Taal: Nederlands
Categorie: Interviews
Jaar van eerste uitgave: 2011
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Gekocht
Synopsis: Journalist Van Der Mensbrugghe interviewt 13 controversiële bekende Vlamingen over het imago dat ze hebben bij het grote publiek. Ziet Jean-Marie Dedecker zichzelf ook als een agressieve brulboei? Is Kristien Hemmerechts "in het echt" een zure tante? Denkt Gunter Lamoot terecht dat hij gezien wordt als een enfant terrible dat met kak slingert?
Aanrader, want: De premisse van de bundel interviews is origineel en levert hier en daar interessante schetsen op. Sommige BV's, zoals Etienne Vermeersch of Matthias Storme, berusten in hun imago, anderen, zoals Paul Jambers winden er zich nog steeds in op. De meest verhelderende gast in het boek is allicht Michael Freilich. Het interview met Jeff "Alle vrouwen zijn hoeren" Hoeyberghs is een oefening in het absurde en bevestigt elk vooroordeel dat aan 's mans reputatie kleeft.
Afrader, want: Misschien hadden de interviews iets korter gemogen. Van Der Mensbrugghe heeft een onderhoudende pen maar de zware tekstblokken stapelen zich soms nogal op. Laatste puntje van kritiek: er had nog een sportfiguur bij gemogen.
Aanbevolen voor: Wie interesse heeft in media-analyse en interviews in een eerlijke, directe stijl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten