Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

vrijdag 10 juli 2015

Depressief en cool zijn

Auteur: Haruki Murakami
Titel: Norwegian Wood
Taal: Nederlands (vertaald uit het Japans)
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 2001
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Geleend van mijn vriendin
Synopsis: Toru en Naoko zijn het centrale, op voorhand gedoemde koppel van dit verhaal, dat de wijdsheid van Tokio moeiteloos combineert met het pastorale en feeërieke van een afgelegen instelling. Vriendschap, seks en gezonde onthechting zijn maar een paar van de thema's die Murakami aanraakt.
Aanrader, want: Murakami schrijft direct maar discreet, met een beheerste vorm van respect voor z'n eigen personages, die hij vrij laat weg meanderen van de vertelling. Hij verweeft zijn existentialistische gedachten moeiteloos door zijn personages, die hoewel niet altijd plausibel, bijzonder authentiek aanvoelen.
Afrader, want: Je kan wel eens gaan denken dat zelfmoord zo geësthetiseerd wordt dat het de harde aspecten ervan trivialiseert. Midori is een beetje een 'manic pixie dream girl'.
Aanbevolen voor: Literaire hipsters en lezers die houden van een bedaarde, zachte melancholie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten