Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

zondag 5 juli 2015

SF doceren met respect en kwinkslagen

Auteur: Margaret Atwood
Titel: In other worlds - SF and the human imagination
Taal: Engels
Categorie: Essays
Jaar van eerste uitgave: 2011
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Verjaardagscadeau
Synopsis: Aan de hand van genreklassiekers in het fantastische bespreekt Atwood diverse thema's in sciencefiction zoals utopieën en dystopieën, satire, gender, religie en de condition humaine. Als toemaatje zitten er nog drie kortverhalen van Atwood zelf bij.
Aanrader, want: Atwoods directe, soms licht sardonische stijl zit onmiddellijk raak. Met de souplesse van een geoefende intellectueel en kenner van het genre gaat ze diverse complexe thema's te lijf zonder ooit als een drammerige professor over te komen. Een kwinkslag is nooit ver weg. Tezelfdertijd voel je ook het respect dat ze heeft voor haar voorgangers in het rijk van de speculatieve fictie.
Afrader, want: Je leest liever haar romans. Of je hebt meer dan de helft van de besproken boeken en verhalen niet gelezen.
Aanbevolen voor: SF-liefhebbers of mensen die (onterecht) denken dat SF triviale pulp is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten