Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

zaterdag 15 augustus 2015

Grote, onbestaande geschiedenis

Auteur: Kim Stanley Robinson
Titel: The Years of Rice and Salt
Taal: Engels
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 2002
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Gekocht
Synopsis: In tien lijvige hoofdstukken voert Robinson de lezer door de wereldgeschiedenis hoe die er uit zou kunnen gezien hebben indien de Zwarte Dood 99% van alle Europeanen gedood had in de 14de eeuw. De lezer volgt het wel en wee van een 'jati', een groep verbonden zielen die steeds reïncarneert in wisselende rollen op sleutelmomenten van de geschiedenis.
Aanrader, want: De alternatieve historie die Robinson neerzet voelt consistent, indrukwekkend en fris aan. Vooral in de latere hoofdstukken bloeien zijn personages open tot intellectuelen, humanisten en onvermoeibare, melancholische wereldverbeteraars.
Afrader, want: Niet elk hoofdstuk is even sterk en Robinson worstelt in het begin wat om de juiste toon aan te slaan. Met sommige personages leef je minder mee omdat hun leven eerder in vogelvlucht geschetst wordt dan dat je het gevoel krijgt middenin de actie te zitten.
Aanbevolen voor: Humanisten met een mooi vijsje los.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten