Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

zondag 1 januari 2017

De pocket-Karel Dillen

Auteur: Albrecht Rodenbach
Titel: Gedichten
Taal: Nederlands
Categorie: Poëzie
Jaar van eerste uitgave: 1952
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Gevonden op een zolder
Synopsis: Zowat alles wat Albrecht Rodenbach bijeengepend heeft. Met een inleiding van Cyriel Verschaeve.
Aanrader, want: Rodenbach had een goed gevoel voor ritme en was duidelijk een belezen man die niet alleen zijn klassiekers kende, maar ook zijn contemporaine buitenlandse dichters las. Soms moet je ook lachen met de archaïsche spelling of de stoffige metaforen.
Afrader, want: Zonder te spreken over het politiek foute spook dat door het werk rondwaart, maakt de combinatie van ultrakatholieke thema's en natuurbeelden vandaag bijzonder weinig emotie los. Er zit gewoon ook te veel rommel in de bundel. Rodenbachs gedichten zijn meestal te lang voor de vertelstof die ze hebben, en zijn intermezzo's waaraan hij zich op de Oude Grieken geïnspireerde mini-drama's waagt, is epigonerie van de bovenste plank.
Aanbevolen voor: Mensen met tijd te veel, of mensen die tuk zijn op rechtse dichters uit verdachte tijdperken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten