Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

zaterdag 21 januari 2017

Lekker nietsdoen en filosoferen met nazi's

Auteur: Robert Musil
Taal: Duits
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 1930
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Gekocht
Synopsis: Ulrich krijgt een baan als secretaris voor een groep Weense prominenten die zich wil voorbereiden op het tachtigjarige keizerschap in 1914. Echt tot politiek komt het niet. Daarvoor zijn de prominenten te veel bezig met in de diepte filosoferen over de moderniteit, het onvermogen om tot één synthetische visie te komen en voortdurend anderen te verhinderen om echt tot actie te komen.
Aanrader, want: Het moet gezegd, Musil schudt soms metaforische en filosofische parels uit zijn mouw en weet er zelfs hier en daar droge humor in te smokkelen. In tegenstelling tot dat andere grote pre-Wereldoorlog I-boek, 'De toverberg', zijn de personages zich hier compleet onbewust van het onheil dat hen boven de hoofden hangt.
Afrader, want: Musil valt vrij vaak in herhaling door ideeën anders te verwoorden. Het is ook een beetje vreemd om te lezen hoe Ulrich blijkbaar onweerstaanbaar is voor elke vrouw, zeker als je weet dat Musil Ulrich schreef als een soort Mary Stu-personage.
Aanbevolen voor: Wie deel I wist te bekoren, zal dit nog beter vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten