Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

donderdag 30 november 2017

Liefde als supermacht

Auteur: Mohamed El Bachiri, David Van Reybrouck
Titel: Een jihad van liefde
Taal: Frans (vertaald uit het Nederlands)
Categorie: Essay
Jaar van eerste uitgave: 2017
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Geleend van een vriendin
Synopsis: El Bachiri, de weduwnaar van één van de slachtoffers van de door IS geclaimed terreuraanval op het metrostation van Maalbeek in Brussel, was even een internationale sensatie toen hij op tv sereen en welbespraakt opriep tot een "jihad van liefde". Dit boekje is daar de neerslag van, met hulp van David Van Reybrouck.
Aanrader, want: Dit initiatief had op zo veel manieren fout kunnen lopen maar doet het niet. El Bachiri weet op eenvoudige, heldere wijze een scherp pleidooi te maken voor liefde, verdraagzaamheid en inclusiviteit, en bovenal de stem te laten spreken van zijn overleden echtgenote.
Afrader, want: Zeker in het begin moet het nog wat opwarmen, waar nog niet duidelijk is welke richting 'Jihad van liefde' de lezer mee gaat nemen.
Aanbevolen voor: Eigenlijk - iedereen. Dit is een prachtig antigif voor de vermoeiende en polariserende uitspraken die de ether elke dag binnendringen, en bezondigt zich ook niet aan wolligheid. Je voelt dat er achter El Bachiri echt een liefdevolle, sterke man schuilt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten