Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de poëzieafdeling daarvan. Hier kan je zowel de laatste nieuwe gedichten als ook een selectie van oudere gedichten vinden. De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

Overigens kan je hier gratis mijn poëziebundels downloaden in PDF-formaat: 'Epicentrum' (2012), 'Synaeresis' (2012), 'Subductie' (2013), 'Enceladus' (2015), 'Volterra' (2017), 'De snelheid van de duisternis' (2019) en 'Indiscrete wiskunde' (2021). Behalve 'Synaeresis', dat één verhalend gedicht is in twee delen, bevatten de anderen telkens een 30-tal geredigeerde en zorgvuldig geselecteerde gedichten, met duiding en een nieuwe indeling. In 2020 verscheen mijn debuutroman 'Fragmentariërs'. In 2023 bracht ik de opvolger 'Constellatie' uit.

zaterdag 30 december 2017

Droomtaal

Auteur: Aya Sabi
Titel: Verkruimeld land
Taal: Nederlands
Categorie: Kortverhalen
Jaar van eerste uitgave: 2017
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Gekocht
Synopsis: 'Verkruimeld land' is een bundel kortverhalen waarvan de meeste verhalen plaatsvinden in een al dan niet herkenbaar Nabij Oosten, vaak met thema's als (onvervuld) verlangen, dromen en (al dan niet ingebeeld) lotsdenken.
Aanrader, want: Op haar beste momenten is de stem van Sabi zelfverzekerd, warm, dromerig en toch niet melig of zich wentelend in bon mots die goed klinken maar eigenlijk op weinig slaan (à la Arthur Japin, die constant zo veel paukenslagen probeert te slaan dat het snel vermoeiend wordt). Sabi breit aan een degelijk geheel en leent aan haar teksten een bijna tijdloze sfeer, waarin niet zozeer belangrijk is wat het hier en het nu (of het daar en het toen) is, maar eerder de universaliteit van de allerkleinste en aller-ingrijpendste ervaringen.
Afrader, want: Nu en dan is de spoeling toch wat dun. Niet elk verhaal blijft zo aan de ribben kleven als dat van de gevangene of het meisje dat ging zwemmen.
Aanbevolen voor: Voor wie zich eens wil los wrikken uit de huidige economische stijl die zo eigen lijkt aan dit tijdperk van de Nederlandstalige literatuur en zich graag laat onderdompelen in een geheel eigen droomtaal.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten