Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

maandag 19 februari 2018

De buffone van het Rode Plein

Auteur: Curzio Malaparte
Titel: Het bal in het Kremlin
Taal: Nederlands (vertaald uit het Italiaans)
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 1958
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Kerstcadeau
Synopsis: Een Italiaanse diplomaat beschrijft de 'nieuwe aristocratie' van de Moskovitische toppolitiek en de kunsten onder het bewind van Stalin in de jaren '30.
Aanrader, want: De maniëristische stijl van Malaparte past goed bij het onderwerp van zijn boek en er spreekt een sterke emotionele band uit met het gastland van zijn personage. Er spelen zowel fascinatie als minachting, liederlijke liefde als diepe walging in uit.
Afrader, want: Van zodra het boek zich aan politieke ideeën waagt, wordt het een incoherente hutsepot. Ook vond ik - misschien met mijn moderne blik - dat de rol van Marika meer vragen opriep dan nodig.
Aanbevolen voor: Iemand die sowieso al geïnteresseerd is in literatuur over Rusland of de Sovjetunie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten