Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

dinsdag 20 februari 2018

I chose not to choose life, I chose something else: acerbic wit

Auteur: Michael Foley
Titel: The Age of Absurdity
Taal: Engels
Categorie: Non-fictie
Jaar van eerste uitgave: 2010
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Kerstcadeau
Synopsis: Foley merkt dat we ondanks tijden van overvloed helemaal niet gelukkig zijn, probeert uit te vissen waarom en probeert oplossingen aan te reiken.
Aanrader, want: Anders dan veel andere cultuurpessimisten zoekt Foley oprecht naar een medicijn tegen het chagrijn van onze tijd, en heeft hij een klassiek Brits gevoel voor humor. Hij put gretig uit de wijsheden van Marcus Aurelius, de Boeddha, Spinoza en ook van cranky oude mensenhaters als Schopenhauer. Foley verpakt zijn eruditie met zwier en toont zich een gestructureerde denker.
Afrader, want: Zoals zo vele cultuurpessimisten vergaloppeert Foley zich hier en daar in een wat verregaande veralgemening.
Aanbevolen voor: Mensen die ook hielden van Francis Wheen (die Foley overigens citeert) of het wel op hebben met droge intellectuele Britse humor à la Stephen Fry.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten