Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot po√ęzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

donderdag 1 november 2018

Carolientje wil een man

Auteur: Jane Austen
Titel: Sense and sensibility
Taal: Engels
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 1811
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Gekocht bij een huisopruiming
Synopsis: De gezusters Dashwood zitten te wachten op een huwelijksaanzoek.
Aanrader, want: Een aardige inkijk in de levens van jonge vrouwen in het proto-Victoriaanse Engeland van de gegoede klasse.
Afrader, want: Waar te beginnen? Ten eerste is dit een retesaai boek dat nog saaier zou zijn als de hoofdstukjes niet zo kort waren. Ten tweede wordt hier een gedachte- en gevoelswereld voorgesteld die mijlenver afstaat van de gemiddelde persoon vandaag (antieke Grieken en Romeinen zijn eenvoudiger te begrijpen). Ten derde is de singulaire focus op een huwelijk als het ultieme cadeau in een vrouwenleven zowat het enige onderwerp dat behandeld wordt. Ten vierde lijkt er buiten de rijke bubbel van de Dashwoods en andere verveelde aristocraten niemand te bestaan. Begrijp me niet verkeerd, het is geen sentimenteel boek en je kan het zeker ook lezen als een kritiek op de sociaal zwakke positie van vrouwen aan het begin van de 19de eeuw in Engeland, maar de monomane saaiheid ervan wringt het de nek om.
Aanbevolen voor: Onverbeterlijke zwijmelaars.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten