Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

donderdag 15 november 2018

Doordraaiende Duitsers

Auteur: Alfred Döblin
Titel: Die Ermordung einer Butterblume und andere Erzählungen
Taal: Duits
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 1913
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Gekocht
Synopsis: Diverse modernistische kortverhalen, veelal met krankzinnigen in de hoofdrol.
Aanrader, want: Döblin weet altijd wel te verrassen met een hoogstaande, zeer wendbare stijl en een breed scala aan onderwerpen. Het laatste kortverhaal in de bundel is zonder twijfel het beste, maar ook zijn herinterpretatie van het leven van Christus is een hoogtepunt. Het kortverhaal van de duivel die last heeft van een dode die maar niet naar de hel wil doet bij tijden denken aan Boelgakov.
Afrader, want: De focus van de verhalen is erg mannelijk, en zijn mannelijke hoofdpersonages blijken doorgaans in min of meerdere mate misogyne types die na een tijdje op de zenuwen gaan werken.
Aanbevolen voor: Liefhebbers van het modernisme en het kortverhaal.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten