Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot po√ęzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

woensdag 21 november 2018

Een droge moppentrommel

Auteur: Sergei Dovlatov
Titel: De koffer
Taal: Nederlands (vertaald uit het Russisch)
Categorie: Autobiografisch
Jaar van eerste uitgave: 1986
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Geleend van een vriendin
Synopsis: Aan de hand van de schamele inhoud van de koffer die Dovlatov meenam bij zijn immigratie naar Amerika blikt de schrijver terug op anekdotes die verbonden zijn met elk van de voorwerpen die erin zitten.
Aanrader, want: Dovlatov heeft een droge, geestige stijl zonder veel poespas en wekt de dagelijkse absurditeit van de Sovjetunie goed tot leven. Hij moraliseert ook nergens en laat de lezer over aan zijn of haar eigen oordeel.
Afrader, want: Al bij al is de inhoud aan de magere kant, al is dat een flauw punt van kritiek op een boek dat duidelijk niet bedoeld was om aan zware literatuur te gaan doen.
Aanbevolen voor: Wie eens wat anders wil dan een zwaarmoedige of bittere Rus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten