Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot po√ęzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

zondag 2 december 2001

Grote verwachtingen, lauwe resultaten


Auteur: Charles Dickens
Titel: Great Expectations
Taal: Engels
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 1861
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: gekocht
Synopsis: Een arme weesjongen krijgt op mysterieuze wijze plots veel geld, en werkt zich op in de Londense middenklasse. Hij blijft vruchteloos dezelfde vrouw najagen gedurende al die jaren, en zijn wilde weldoener blijkt helemaal niet wie hij gedacht had.
Aanrader, want: Je houdt van karikaturale personages, stuntelige dialogen en zinnen zo dik als pommade. Of je verkiest met diepe zuchten mee op te gaan in een sentimenteel liefdesverhaal. Of je wenst dat het leven soms meer leek op een 19e-eeuws Brits kostuumdrama.
Afrader, want: Hoewel misschien niet zo gruwelijk als A Christmas Carol, is Great Expectations een geweldig opgezwollen verhaal met implausibele, oninteressante personages, en de snedigheid van een slak die van traagheid een extreme sport gemaakt heeft. Dat de personages met het meeste diepgang ook de meest waanzinnige personages zijn, is zelden een goed teken voor een boek.
Aanbevolen voor: Mensen die al verloren zijn omdat ze te veel houden van 19e-eeuwse Engelse literatuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten