Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

dinsdag 21 januari 2014

Cringe en crimi in Tel Aviv

Auteur: Dror Mishani
Titel: De verdwenen zoon
Taal: Nederlands (vertaald uit het Hebreeuws)
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 2013
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: cadeau gekregen
Synopsis: Inspecteur Avraham Avraham (jaja) onderzoekt de verdwijning van een doodnormale, wat verlegen vijftienjarige jongen. Al snel komt zijn bovenbuurman, een sociaal onaangepaste fantast, in het vizier van het boek als hoofdverdachte.
Aanrader, want: Mishani doet zijn best om Avraham geen buitengewoon begaafde rechercheur te maken, noch om hem een onuitstaanbare zak of een donkere misantroop te maken. De scènes met Avrahams ouders en de boertige Belgische inspecteur dragen een realistische weemoed in zich.
Afrader, want: Misschien lag het aan de vertaling, maar sommige dialogen of gevoelsbeschrijvingen voelen stuntelig en verkeerd aan. De sociaal onaangepaste leraar is volgens mij niet altijd even bewust zo cringeworthy geschreven. Bovendien, ook al bedoelt Mishani hiermee het begin van een crimireeks op poten te zetten, zijn de korte uitstapjes naar het universum buiten de voorsteden van Tel Aviv nogal nutteloos voor het verhaal.
Aanbevolen voor: Wie een ok crimi wil lezen die zich niet in mistige velden of tussen depressieve Scandinaviërs afspeelt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten