Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

zaterdag 11 januari 2014

Kanker op aarde

Auteur: Jonathan Franzen
Titel: Freedom
Taal: Engels
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 2010
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend
Synopsis: We volgen vanuit verschillende perspectieven, via diverse tijdssprongen, het wel en wee van Patty Emerson en Walter Berglund, van de jaren '60 tot het einde van de noughties, met de belangrijkste personen in hun leven inbegrepen.
Aanrader, want: Schijnbaar zonder moeite houdt Franzen gedurende meer dan 600 pagina's een familiekroniek aan de gang, en niet één moment laat hij zijn lezer uit zijn greep. 'Freedom' is op veel momenten even herkenbaar als dat het zorgt voor momenten van stille reflectie, een onwennig lachen of ogenblikken dat het verdriet er echt op in hakt. Het is een trefzeker boek dat nooit verloren gaat in zijn eigen slimheid, en personages presenteert die op bepaalde manieren even plausibel en verwerpelijk zijn. Dit is een 'Great Novel'.
Afrader, want: Ik kan eigenlijk weinig bedenken, buiten dat Franzen er zelf wat prekerig in naar voren komt naar het einde toe, maar zelfs dan blijft het entertainend om te lezen.
Aanbevolen voor: Iedereen met interesse in Amerikaanse literatuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten