Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

dinsdag 15 juli 2014

Maesterwerk

Auteur: George RR Martin
Titel: A Storm of Swords
Taal: Engels
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 2000
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend
Synopsis: De Oorlog van de Vijf Koningen komt tot een kookpunt, met verschillende protagonisten die soms op banale, soms op verrassend brutale wijze het loodje leggen. De narratieve dynamiek stuwt de hoofdpersonages door tal van belangrijke evoluties.
Aanrader, want: Grote Martin-fans zien 'ASOS' als zijn meesterwerk in de reeks, en dit zou wel eens kunnen kloppen. Het laatste derde deel van het boek is een schoolvoorbeeld in hoe een glansrijke pay-off een verhaalboog bekroont, en dit drie à vier keer na elkaar. Al Martins sterktes als auteur zijn hier op hun hoogtepunt, met stevige dialogen, inzichtrijke interne monologen en een helderheid die de lezer in staat stelt zonder veel moeite het overzicht te behouden over een diverse cast aan personages. Geen wonder dat HBO twee seizoenen nodig had om dit monument te verfilmen.
Afrader, want: Dik, dat is het boek wel, en een voorbode voor wat komt. Martin heeft duidelijk ook moeite om complexe steden te beschrijven - de secties in Essos komen daardoor soms nogal onecht en stereotyperend over.
Aanbevolen voor: Tegen dat je aan 'ASOS' begint, denk ik dat je al lang je idee hebt over of je verder wil lezen of niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten