Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot po√ęzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

dinsdag 1 juli 2014

Europese charme

Auteur: Peter Ustinov
Titel: God en de treinstaking (en andere verhalen)
Taal: Nederlands (vertaald uit het Engels)
Categorie: kortverhalenbundel
Jaar van eerste uitgave: 1959
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend
Synopsis: Ustinov reist in verschillende kortverhalen met zijn personages wat door het Oude Europa (en een beetje Amerika), want hoewel in '59 geschreven, waart hier nog duidelijk de geest rond van het continent van voor Wereldoorlog II. Vriendschap, hopeloze romantiek, rechtvaardigheid, klassenbewustzijn en zedenlessen worden aangeregen door een verteller met vaart en stijl.
Aanrader, want: De cover die Ustinov, met zijn lappendeken van familie-afkomsten, aanprijst als 'meesterverteller', liegt er niet om. Vertellen kan hij. Vooral de latere verhalen in de bundel (waaronder het titelverhaal) boeien door hun minder voorspelbare, tragikomische uitkomst.
Afrader, want: Doorgravers in complexe, cerebrale en experimentelere literatuur zullen deze bundel weinig meer vinden dan een amusant fait divers.
Aanbevolen voor: In eerste instantie vind ik dit een ideale bundel voor iets jongere lezers die afgestudeerd zijn van de jong-adolescentenboeken, maar een volwassen lezer hoeft zich eveneens absoluut niet te schamen om dit ter hand te nemen. Onterecht een schrijver die een beetje vergeten aan het raken is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten