Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot po√ęzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

maandag 15 september 2014

Levenskunst als listicle

Auteur: Rob Wiche
Titel: Verbeter jezelf
Taal: Nederlands
Categorie: filosofie
Jaar van eerste uitgave: 2014
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: gekocht
Synopsis: Wiche wandelt door de Westerse filosofie van Plato tot Sloterdijk om bouwstenen te vinden voor levenskunst en geluk.
Aanrader, want: Sommige filosofen vat hij helder en fris samen, hoewel die helemaal niet simpel zijn om uit te leggen, zoals Leibniz of Sloterdijk. Zijn titel verwijst overigens ook naar de enorme turf van de laatste.
Afrader, want: Veel van wat Wiche uit de filosofen haalt die hij bespreekt, is eigenlijk grotendeels al common sense en bevat geen wereldschokkende inzichten. In sommige kritiek op bepaalde filosofen (zoals Rawls) komt hij wat onhandig politiek over, of onderbouwt hij die kritiek niet. Het idee om iets listicle-achtigs te gaan doen met grote filosofen kan interessant zijn, maar komt te vaak over als een lightversie van ethiek en levenskunst, of een doorslagje van Alain de Botton.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten