Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot po√ęzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

woensdag 8 oktober 2014

Granddad's Army

Auteur: Stefan Hertmans
Titel: Oorlog en terpentijn
Taal: Nederlands
Categorie: docudrama
Jaar van eerste uitgave: 2014
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: gekocht
Synopsis: Hertmans fictionaliseert de dagboeken van zijn grootvader, die vier jaar aan het front diende van Wereldoorlog I, en doorspekt dat met mijmeringen over zijn eigen jeugd, met een reis langs plaatsen in de herinnering van zijn grootvader als leidraad.
Aanrader, want: Hertmans brengt het pre-oorlogse Gent (en breder, Vlaanderen) treffend tot leven, en benadert zijn grootvader met een meeslepende mix van fascinatie, nostalgie en respect. Op sommige momenten voel je als lezer bijna de hitte van de ijzergieterijen, de modder aan het front of de religieuze erotiek die de grootvader beleefde als jonge man.
Afrader, want: De oorlog zelf komt eerder in fragmenten aan bod, en Hertmans kiest er door zijn focus bewust voor om minder in te gaan op de socio-politieke contexten van die tijd, wat het geheel soms in het ijle doet zweven.
Aanbevolen voor: Wie geen zin heeft om diepgravende historische werken te lezen, maar wel mee wil zijn met de ervaringen van de Groote Oorlog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten