Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

zaterdag 6 oktober 2012

De gesel der studenten Nederlands

Auteur: Koen Stassijns en Ivo Van Strijten (red.)
Titel: Van Heer Halewijn tot Hugo Claus: 160 gedichten om uit het hoofd te kennen
Taal: Nederlands
Categorie: poëzie
Jaar van eerste uitgave: 2007
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend
Synopsis: Van de allervroegste monnikenpoëzie over vogelnestjes tot het junkieverdriet van Jotie ’t Hooft – deze bloemlezing poogt het historische kruim van de Nederlandstalige poëzie samen te ballen in 160 gedichten.
Aanrader, want: Iedereen zou in principe de klassieke gedichten moeten kennen die de mijlpalen vormen van de poëtische taalevolutie van het Nederlands. Bovendien zitten er prachtexemplaren tussen die na jaren of eeuwen nog moeiteloos overeind blijven.
Afrader, want: Er staat veel slechte poëzie in. Nee, echt. De Nederlandstalige literatuur heeft een select clubje aan uitmuntende dichters voortgebracht, maar er staat ook veel bagger tussen die me op een onaangename wijze herinnerde aan saaie lessen Nederlands waarin gezwollen, protserige gedichten besproken werden die vandaag niet eens zouden werken als karamellenverzen (ik kijk naar jullie, Cees Buddingh' en Hieronymus van Alphen). Ook: geen Reve?
Aanbevolen voor: Beginners, neem ik aan?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten