Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

maandag 6 mei 2013

De machine komt krakend op gang

Auteur: Louis Paul Boon
Titel: De zoon van Jan de Lichte
Taal: Nederlands
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 1963
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend
Synopsis: De roman neemt in elk hoofdstuk een ander ex-bendelid - met uitzondering van de zoon van Jan de Lichte zelf - als focus, en hoe de voormalige bendeleden elkaar onder de laatste jaren van de Oostenrijkse heerschappij vaak tegenwerken, soms samenwerken maar nooit kunnen aarden in de wereld, die aan een snel tempo al aan het veranderen is.
Aanrader, want: Boon toont zich stilistisch matuurder en ook zijn woordenschat is een stuk aangedikt. De perspectiefwissels zorgen voor een gevoel van authenticiteit en helpen de lezer ook om de wreedheden of de uitspattingen van sommige personages beter te begrijpen.
Afrader, want: Het allerlaatste deel voelt een klein beetje geforceerd aan, omdat de toon van 'De zoon' zo mogelijk nog harder en bitterder is dan zijn voorganger.
Aanbevolen voor: Mensen die houden van historische fictie of graag Vlaamse klassiekers lezen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten