Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

dinsdag 21 mei 2013

Crusoë als medeplichtige

Auteur: Margaret Atwood
Titel: Oryx and Crake
Taal: Engels
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 2003
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend
Synopsis: In een onderbroken story-telling flashback vertelt Jimmy/Snowman hoe de dystopische nabijetoekomst-samenleving waaruit hij komt ten onder is gegaan en waarom hij opgezadeld zit met een groep neotribale, genetisch gewijzigde mensen.
Apocalypse now, want: Atwood combineert het beste uit twee tradities. De flow van het verhaal is op Amerikaanse leest helder, vlot en precies, met rake karakteriseringen, terwijl de sf-elementen op een slimme manier inspelen op allerlei hedendaagse trends. Bovendien is 'Oryx and Crake' ook een boek dat barst van de hommages en herinterpretaties van andere literatuur, zonder dat het er ooit pretentieus of uitleggerig over wordt.
Go away, cork-nut, want: De namen van de Compound-bedrijven doen allemaal erg nineties aan. Het is eveneens niet erg duidelijk hoe de pre-apocalyptische wereld van Jimmy politiek in elkaar zit.
Aanbevolen voor: Wie zijn literatuur graag clever, spannend en toch een tik dramatisch heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten