Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

maandag 27 mei 2013

Vlinders, seks, zotten en bananen

Auteur: Gabriel García Márquez
Titel: One Hundred Years of Solitude
Taal: Engels (vertaald uit het Spaans)
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 1967
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend
Synopsis: Aan de hand van een familiekroniek van de familie Buendía die loopt van de vroege negentiende tot in de eerste helft van de twintigste eeuw schetst Marquez de geschiedenis van het fictieve stadje Macondo, een allegorie voor Colombia.
Aanrader, want: Marquez beschrijft met veel flair de omgeving, de bizarre weersomstandigheden, gekke personages en hun manische energie zonder dat ze volledig met het verhaal en wat hij wil zeggen aan de haal gaan.
Afrader, want: Márquez maakt het de lezer niet makkelijk door veel personages dezelfde naam mee te geven, wat vooral in de latere generaties wel eens voor verwarring kan zorgen. Hier en daar wordt het cyclische aspect ook wat overdreven doorgetrokken, waardoor niet elke wending of plotlijn even interessant blijft.
Aanbevolen voor: Het magisch realisme van 'Honderd jaar eenzaamheid' is vaak geroemd, maar is zeker niet de (enige) reden waarom dit boek het lezen waard is - het is ook een interessante commentaar op mythevorming, geschiedenis en traditie, en mag zich gerust scharen naast andere wereldberoemde familiekronieken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten