Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

zaterdag 15 juni 2013

Bosch door een honingraatvenster

Auteur: Hubert Lampo
Titel: De vingerafdrukken van Brahma
Taal: Nederlands
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 1972
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend
Synopsis: De kersverse hoofdredacteur van een bescheiden Antwerpse krant ontdekt dat één van zijn voorgangers iets mysterieus heeft meegemaakt bij het onderzoeken van een gebouw dat bedreigd werd met afbraak.
Aanrader, want: ‘De vingerafdrukken van Brahma’ leest tamelijk gezapig. Ook leuk is dat een tienerpersonage (de zoon van het hoofdpersonage) er tamelijk slim mag uitkomen en niet direct als een clichématig probleemgeval afgeschilderd wordt.
Afrader, want: De uiteindelijke onthulling is een serieus geval van ‘style over substance’. Over stijl gesproken, Lampo’s constante gebruik van beletseltekens en nogal snoeverige woordkeuze wekt een soms klungelige indruk. Dat wordt niet beter als je ziet dat al z’n vrouwelijke personages weggeschoven worden in de keuken (moeder en dochter) of geobjectiveerd worden (het oude liefje van de journalist).
Aanbevolen voor: Niemand in het bijzonder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten