Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

woensdag 19 juni 2013

Er is meer tussen hemel en Antwerpen

Auteur: Hubert Lampo
Titel: De dochters van Lemurië
Taal: Nederlands
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 1964
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend
Synopsis: ‘De dochters van Lemurië’ is een bundeling van drie kortverhalen. Het eerste is een verhaal over een man die een alternatieve versie van zijn eigen ongelukkige vrouw ontmoet, het tweede is een archeologische ontdekking die een sciencefictiondraai krijgt, en in het derde staat een mysterieus Middeleeuws portret van een Madonna centraal.
Aanrader, want: Het eerste verhaal (‘Regen en gaslicht’) is bijzonder sfeervol. Lampo had evengoed noir kunnen schrijven, en die sfeer van wanhoop en grens tussen hallucinatie en magische werkelijkheid zit hem als gegoten.
Afrader, want: Het tweede en derde verhaal (respectievelijk ‘De geboorte van een god’ en ‘De Madonna van Nedermunster’) hebben weliswaar hun merites, maar komen traag op gang. Tegen dat de clou eraan komt, heb je ‘m eigenlijk al door. Ook hier schemert weer dat ‘hah hah, de vrouwtjes!’-sfeertje door.
Aanbevolen voor: Liefhebbers van kortverhalen met een fantastische draai.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten