Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

maandag 19 mei 2014

Iedereen een koelkast

Auteur: Kishore Mahbubani
Titel: The Great Convergence: Asia, the West and the Logic of One World
Taal: Engels
Categorie: nonfictie, essay
Jaar van eerste uitgave: 2012
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: gekocht
Synopsis: De wereld is in toenemende mate één groot schip (in de woorden van Mahbubani), maar jammer genoeg met te veel kapiteins die enkel om hun stukje van het schip geven. Mahbubani analyseert naast een aantal positieve trends die in het Westen vaak over het hoofd gezien worden, ook een aantal uitdagingen die 'bij ons' eveneens minder vaak besproken worden.
Enter, want: Het succesverhaal van de ASEAN-landen opent de ogen, net als de (licht) bemoedigende cijfers over de afname van armoede in Afrika en Azië, of het toenemende respect voor wetten in voormalige dictaturen. Er zitten ook interessante opinies in over de relatie tussen de VN-veiligheidsraad en de rest van de wereld en het fundamenteel ondemocratische karakter van instellingen als het IMF en de Wereldbank. Mahbubani maakt zeer pragmatische voorstellingen ter verbetering van internationale instellingen.
Veto, want: Het (gematigde) enthousiasme over economisch liberalisme komt toch soms wat simplistisch over. Over de verwoesting van lokale culturele niches ten voordele van globalisatie wordt licht gegaan.
Aanbevolen voor: Wie interesse heeft in een verfrissend perspectief wereldpolitiek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten