Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

donderdag 12 juni 2014

Een verscholen grimlach

Auteur: Gerrit Komrij
Titel: Alles onecht
Taal: Nederlands
Categorie: poëzie
Jaar van eerste uitgave: 1984
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend
Synopsis: Een ruime selectie uit Komrij's dichtwerk tussen de jaren '60 en midden de jaren '80, afgesloten door korte opinies en badinerende teksten van de dichter zelf over poëzie.
Lezen, want: Komrij heeft altijd al een unieke en trefzekere poëtische stem gehad. Zijn vakmanschap is niet altijd voor de hand liggend (al is het dat nu allicht wel door zijn grote bekendheid), en als geen ander weet hij zowel gedicht als lezer te ontregelen en te ontwapenen.
Niet lezen, want: Soms sluipt er formule in voorbij de bekende formule, en wie houdt van wat meer sensualiteit of existentiële inslagen voorbij ironische ouvertures, zal er bij Komrij bekaaid af komen.
Aanbevolen voor: Wie eens toe is aan een 'grote naam' maar liever bloemleest dan een volledige dichtbundel ter hand neemt, en wie houdt van milde ironie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten