Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

woensdag 10 december 2014

De boosaardige genius

Auteur: Charles Bukowski
Titel: Play the Piano like a Percussion Instrument until the Fingers Begin to Bleed a Little Bit
Taal: Engels
Categorie: poëzie
Jaar van eerste uitgave: 1970
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend van een vriendin
Synopsis: Minimalistische, redelijk prozaïsche poëzie waarin Bukowski soms droog, soms grappig en soms met nauwelijks verholen woede en minachting schrijft over zijn eigen met alcohol en marginaliteit doordrenkte leven, en en passant zijn visie meegeeft op kunst en literatuur.
Aanrader, want: Als er één moderne dichter paste in het clichébeeld van de poète maudit, dan wel Bukowski. Zijn gedichten lezen is tekenen voor een rit die je niet onverschillig kan laten, en confronterend werkt voor een hele hoop vooroordelen en achtergrondassumpties.
Afrader, want: Soms vervalt Bukowski in bijna-proza of lengt hij zijn gedichten nodeloos aan met extra woorden (een raar verwijt aan een minimalist). Hoewel dat geen rol mag spelen in de appreciatie van zijn werk, loert ook vaak de schaduw van wie hij was in persoon - een onaangenaam en nogal misogyn figuur - voortdurend om de hoek.
Aanbevolen voor: Poëzie- en niet-poëzieliefhebbers die toe zijn aan een palate cleanser.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten